X

Honda CB650F – Stačí tenhle čtyřválec konkurenci i v roce 2018?

Moje první velká motorka byla Honda CBF600S. V 18ti to bylo naprosto úžasný a tu motorku jsem miloval. Jsem z generace, kdy platilo, že velká motorka = 4válec. Zvuk a charakteristika, která k motorkám neodmyslitelně patří. To ale tak úplně neplatí v dnešním světě, kdy je točivý moment IN už i v motorkách a na vlně trendu jedou už nějakou dobu dvouválce a tříválce ve všemožných variantách.

Nejcitelněji je to vidět právě v třídě naháčů v kubaturách 600 – 800. Kam se poděli všechny Fazery, Bandity, GSRa, XJčka nebo Hornety? Místo nich dnes trhu dominuje Yamaha MT-07, Kawasaki Z650, Suzuki SV650 nebo třeba Ducati Monster 797 a 821. Všechno dvouválce. Klasický čtyři hrnky aby pohledal. A hledat je třeba dlouho, až přijdete na to, že jediné varianty v této kubatuře jsou:

  • Honda CB650F
  • Suzuki GSX-S 750
  • a případně u nás asi ani neprodávaná Benelli BN 602

Hondě jsem se těšil, že se svezu zase na lehkym čtyřválci, ale jak jsem Hondu dostal k testu, byl jsem taky trochu nervózní. Cítil jsem zodpovědnost zmapovat situaci a odpovědět na otázku, proč tyhle motorky na trhu skoro nejsou. Proč výrobci tlačí dvouválce a tříválce, nebo to snad primárně diktuje poptávka lidí? A je takovej čtyřválec Honda CB650F dobrá koupě v roce 2018? Neměli byste jít do nějakého výše uvedeného best-selleru? Čtyřválec Hondy má více koní než dvouválce střední třídy, ale oni zase argumentují vyšším točivým momentem v nižších otáčkách. Co je teda lepší? Ne všechny otázky jsem vyřešil, ale pokusil jsem se. Pokusil jsem se odpovědět a trochu si to užít. Motorku jsem vzal na jednu z úžasných silnic na kanárském ostrově Gran Canaria.

Tak teď už video test Hondy CB650F model 2018

Bohužel moc alternativ k téhle Hondě jsem zatím neotestoval. No možná by vás mohla oslovit Aprilia Shiver 900, která je jen o málo dražší, má mnohem větší objem a krouťák, podobný výkon, super zvuk a je o dost modernější. Srovnání se nabízí s Yamahou MT-07 a tu budu mít v testu na začátku srpna 2018.

Líbí se vám moje práce? Přidejte se mezi odběratele mého Youtube kanálu, nebo mne sledujte na Facebooku či Instagramu.

faborsky:
Porobné články